21 Αυγούστου 2017

Η γοητεία του κλασικού...

<< Οι περήφανοι Έλληνες αρνούνται τα εκατομμύρια του Cucci > έγραψε στα μέσα Φλεβάρη η Ολλανδική εφημερίδα << De volkskrant>>, σχολιάζοντας την απόρριψη πρότασης της γνωστής εταιρείας να κάνει πασαρέλα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.Αλήθεια τι υπέροχη είδηση να τη διαβάσει κανείς, σε μια περίοδο εθνικής ταπείνωσης που διέρχεται η χώρα μας, λόγω και της οικονομικής της δυσπραγίας και τόσων άλλων δεινών !

Δε με αφορούν , βέβαια , ούτε τα κίνητρα των αρμοδίων, που τους οδήγησαν να αρνηθούν την παράδοση ενός ιερού μνημείου στη λαίλαπα της εμπορευματοποίησης, αλλά ούτε και θέλω να ξέρω τους εσώψυχους λόγους ,για τους οποίους οι ιθύνοντες της εταιρείας Cucci ήθελαν να εμφανιστούν σέναν τέτοιο χώρο.

Η άλλη ,ωστόσο πτυχή του θέματος είναι που με γοητεύει και μένα και σας όλους όσοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα σ' αυτό τον τόπο δεν έχουν,ευτυχώς ξεπουληθεί ανεπιστρεπτί.Το κλασικό μας βοηθά ακόμη να αρνούμαστε το πρόσκαιρο, το φθαρτό, να αντιμιλάμε στην προεξάρχουσα γλώσσα του χρήματος. Θέλετε από φιλότιμο,θέλετε από ευθιξία,από ντροπή,από εγωϊσμό...Το ότι είπαμε όχι στα εκατομμύρια είναι που μετρά ! 

Εκεί που όλα μοιάζουν να έχουν επενδυθεί στη μέγγενη του χρηματιστηρίου και των διεθνών αγορών,έρχεται η φωνή της αξιοπρέπειας - έστω σπασμοδική- να υποδείξει την άρνηση της υποδούλωσης στο Μαμμωνά.Να μας υπενθυμίσει ότι κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και τη στιγμή που η ιστορία στέκεται παράμερα έτοιμη να μας κρίνει..........................................
Μακάρι ο λαός μας να ξαναβρεί τη δύναμη, την ηθική και ψυχική ενάργεια να λέει  << όχι >> συχνότερα .....για να μπορούμε να νιώθουμε αυτό που είχε γράψει ο Χρήστος Καρούζος για τα μνημεία μας :
<< Από κάθε ελληνικό αισθανόμαστε,σχεδόν με το σώμα μας, να βγαίνει η ζεστασιά του ζωντανού >>.


Ηλίας Φερεντίνος - φιλόλογος συγγραφέας.

(απόσπασμα -  από το περιοδικό του Οικουμενικού Ελληνισμού.)
Τεύχος 79- Απρίλιος 2017...
 .............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου