8 Φεβρουαρίου 2017

..κτηνώδες πρόσωπο - της Σοφίας Θεοδοσιάδη

«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν».*
 Πρωταγόρας (480-411 Π.Κ.Χ). 






 Το μέτρο είναι ο άνθρωπος....
 Mε αυτές τις αρχές οικοδομήθηκε πριν 2.500 χρόνια η Δημοκρατία.Αυτή που άφησε τον κόσμο να ονειρεύεται πως θα απαλλαγεί από την απολυταρχία και τα τυραννικά καθεστώτα..αυτή τη Δημοκρατία που έδινε αξία στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στη ζωή και μπροστά στο θάνατο..
Και τώρα ? 
Κτηνώδες πρόσωπο..ανθρωποφαγικό..σημεία των απερίσκεπτων των κυβερνώντων ..σημεία των καιρών... Θυσία στο βωμό της φτώχειας των πολλών..σημεία των κυρίαρχων του χρήματος..της εξουσίας της διαβρωμένης ..της μουχλιασμένης ..της αδιάβαστης της εξουσίας της ολίγης..της εξουσίας της κατώτερης των περιστάσεων..Η φτώχεια και η φτωχοποίηση ..όχι εξ αιτίας των ιδίων των εργαζομένων και των απλών των πολιτών..η φτώχεια και η φτωχοποίηση των καθημερινών ανθρώπων..και της διπλανής μας πόρτας των ανθρώπων..έχει και μια άλλη όψη εξευτελιστική..λίγο και πριν το τέλος.. που για τον καθένα θα 'πρεπε να 'ναι δικάιωμα αξιοσέβαστο..ενός τέλους ανθρώπινο..σαν η αρρώστεια σε εδιάλεξε..έτσι για να τελειώσεις..


Το ''τέρας'' εξαπλώθηκε παντού..ωσάν λερναία ύδρα καμωμένο..Πως να συλλάβει ανθρώπου νους..πως να το επεξεργαστεί..πως να κατέβει τα σκαλιά του εξευτελισμού..διαβάζοντας στα χέρια τους ..μια συνταγή ιατρική..που απαιτεί να αναφέρεται το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς..ή και σε άλλες πιο βαριές ασθένειες ακόμα..Έτσι απλά..με μια συνταγή ιατρική..ας κάνουμε σου λέει οικονονμία στο κράτος..άνθρωποι μιας χρήσεως..αφού δεν έχουν και μεγάλο μέλλον επιβίωσης..Ζούγκλα κατάντησε η καθημερινότητα..ζούγκλα γεμάτη με λιοντάρια..ζούγκλα από αδιάβαστους..απαίδευτους και αδαείς πολιτικούς..που δυστυχώς επιλέξαμε για να μας κυβερνάνε..Αξία έχει μοναχά η δική τους η ζωή..όλοι οι άλλοι αναλώσιμοι γι αυτούς και σκέτοι  αριθμοί .. 

Ζητείται ελπίς..και έλεος..πριν να 'ναι και για σας πολύ αργά..Σαν μαζευτούν τα σύννεφα τα μαύρα τα πυκνά..χαλάζι στα κεφάλια σας θα πέσει..Θα πνίξει το άδικο τον άνθρωπο..που για ζώο μοναχά αυτός λογίζεται..για ζώο μοναχά περνιέται..Άραγε αναρωτιέμαι εσάς τι σας διδάξανε ..επήγατε καθόλου σε σχολειά ? Αγράμματοι και αδαείς..μπούληδες πλαδαροί κενοί και άδειοι..αξία έχει ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί..Αίσχος..ντροπή.. και όνειδος..ακόμα εβρίσκεστε επάνω εις τη γη..και αυτή δεν σας κατάπιε? Ελέγανε πάντα εις το χωριό..θα ανοίξει η γη για να με καταπιεί..αν κάνω κάτι ολισθηρό..

Εσάς? Ακόμα εσάς δε σας κατάπιε από ντροπή ?Διαβάζετε τα νομοσχέδια που υπογράφετε..ή τρώτε πίτσες και ποπ - κορν..καθώς τα υπογράφετε..και πάτε για ουζάκια ? Ντρέπομαι που αφήνω τα αυτιά μου να ακούνε τούτες τις αισχρές..ετούτες τις απάνθρωπες ειδήσεις..κτηνώδες πρόσωπο..ετούτο εδώ το πρόσωπο του κράτους..Όχι δεν είμαι θυμωμένη απλά..βαθειά είμαι λυπημένη για την κατάντια και το τέλμα που μπορεί να φτάσουνε οι άνθρωποι.. που εξουσία στα χέρια τους κρατούν..

Πάντα το ήξερα κι εσείς το ξέρατε καλά πως η εξουσία διαβρώνει..εάν βεβαίως υπάρχει και έδαφος για να ''διαβρωθεί''..Εδώ δεν υπάρχει έδαφος ..ούτε και καν η παιδεία..η στοιχειώδης ..Ανάθεμά με κι αν ποτέ ετούτα τα ''ανθρωποειδή'' διαβάσανε ποτέ τους γνωμικά..ή ρήσεις κάποιων πιο σοφών ανθρώπων..Θλίψη  πικρή απλώθηκε παντού..και να το κρύψουμε πια δε θα μπορούμε..που η αγραμματοσύνη κυβερνά..Συγγνώμη που δεν είμαι ευχάριστη πολύ..σ' αυτούς ..που ψάχνουν πρωινά χαμόγελα και ωραίες καλημέρες μοναχά..Μα η ζωή έχει από όλα τα καλά και τα κακά..και στο χαλί δεν κρύβονται τέτοιες ''τερατουργίες''..Να ζητούν να γίνονται Θεοί..να υπολογίζουν το υπόλοιπο ζωής..σε μια συνταγή απλή ιατρική..έλεος Θεέ μου ..έλεος..Οσονούπω ..όπου να 'ναι έρχονται και τα συγχωροχάρτια.. 

Φαινόμενα εκφυλλισμού ..κράτους και κοινωνίας που καταρρέει..στην κατηφόρα οδηγείται καθημερινά..κράτους που ζητά την κεφαλή μας επί πίνακι σε μία συνταγή ιατρική.. κράτος ανθρωποφαγικό..να έχει πιθανή ημερομηνία λήξεως..του καθενός μας η ζωή..για να χαλάσει λίγα ''φραγκοδίφραγκα'' για τον πολίτη ασθενή...

.. Ω!! τι κόσμος μαμά !!!

Κείμενο - Σοφία Θεοδοσιάδη.
.............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου