1 Φεβρουαρίου 2017

''ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙς ΓΥΑΛΕς'' - της Σοφίας Θεοδοσιάδη.


H χώρα στην ''κατάψυξη'' κυριολεχτικά και μεταφορικά... παγιδευμένα τα όνειρα μέσα σε γυάλες με ''φορμόλη''..Μα τα όνειρα είναι δίχως σκελετό..είναι αερικά..δεν εγκλωβίζονται..όση κι αν γίνεται προσπάθεια..έχουν γνώσιν οι ''ονειροπόλοι   φύλακες'' και τις αδειάζουνε μες στο νερό.. που ρέει άφθονο τον μήνα τούτο που 'ρθε πάλι..για να παρασύρει τα ''όνειρα''μέχρι τις θάλασσες τις ανοιχτές..για να τα ταξιδέψει..Είναι η μέρα που ''μεγάλωσε''..είναι ο ήλιος που ξεμύτισε δειλά- δειλά..είναι ο άνεμος.. που σήμερα δίνει φτερά στη σκέψη μου ..είναι που τα χρυσαφένια όνειρα μου υπόσχεται ξανά ο καιρός..βουτώντας με απ' την αρχή στις σμιλεμένες μου αναμνήσεις ? Κάποτε ήταν αλλιώς ..οι άνθρωποι δεν τρέχανε σαν αλλαλιασμένοι..είχανε μια σειρά.. .είχανε ρέγουλο..ξέρανε τη ζωή τους να ''ρουφάνε''..Μια
 εμπιστοσύνη έγραφε στο βλέμμα τους..δεν μπαινοβγάζαν τα κλειδιά πάνω στην πόρτα..μπαίναν και βγαίνανε και το κλειδί στη γλάστρα το 'βρισκαν και τα παιδιά και οι μεγάλοι..κυλούσε ο χρόνος ήρεμα..γλυκά..καρτερικά..

Είχαμε εκεί στο πλατύσκαλο στο πατρικό το σπίτι μου..μια γλάστρα ασπρισμένη απ' τα χέρια της γιαγιάς..κι είχε έναν ''έρωτα''..ένα λουλούδι γούρικο έλεγε..για να σκορπίζει αγάπη μες στο σπίτι..Χειμώνα - Καλοκαίρι εκεί..ακόμα κι όταν χιονιάς ''επλάκωνε'' βαρύς..μέσα στη σάλα το φερνε η μάνα μου ..μην τύχει και ''παγώσει''..Και κάθε που ''φλεβάριζε'' ο καιρός.. στο σκαλοπάτι του πλατύσκαλου..έπαιρνε την τιμητική του θέση.. Ερχότανε οι γείτονες..κι ονειρευόντουσαν ομαδικά και φωναχτά.. στα βραδυνά ''μασάλια''..έτσι τα λέγανε στον τόπο μου εκείνα τα νυχτέρια..καθώς ήτανε οι περισσότεροι σε τούτο το χωριό..απ' της Τουρκιάς τα μέρη..απ' της Τραπεζούντας τη μεριά...Έλληνες πέρα ως πέρα..κι ας  τους φωνάζανε οι ντόπιοι καμμιά φορά ειρωνικά.. τουρκομερίτες..αν σκεφτείς τώρα κυριολεκτικά..από εκεί ήτανε φερμένοι...Είχανε όμως μια καλή.. ανθρώπινη σειρά και μέσα τους μεγάλη αληλλεγγύη..

Σήμερα γέμισαν τα σπίτια κλειδαριές καθώς εγέμισε ο τόπος από κλέφτες..Και δικαιολογημένοι είναι οι άνθρωποι..μα ας αφήσουμε ξεκλείδωτες..τουλάχιστον εκείνες.. της καρδιά μας...Μπαίνει ξανά ο Φλεβάρης που έχει όνομα νερού και της βροχής..καθώς λένε τις ''φλέβες'' πως γεμίζει έξω της φύσης.. στα ποτάμια..Φλεβάρισε σαν προπομπός της Άνοιξης τούτος ο μήνας πάλι..με τις τόσες παροιμίες του να το επιβεβαιώνουν..κόντρα στις άναρθρες κραυγές.. που διασχίζουν σαν ανέμοι λυσσαλέοι τον αέρα..Θα την εφέρει στα δειλά - δειλά ξανά την Άνοιξη..όπως και να 'χει στις καρδιές μας..Ίσως ξανά αναθαρρήσουμε μονάχοι μας..σκεφτούμε ομαδικά γεμίσουμε τις φλέβες μας..τις φλέβες της ψυχής μας..με αισιοδοξία και με όνειρα που είναι ''κρυμμένα σε ''φορμόλη''..ανθρώπινα..έτσι απλά ..χωρίς φιλοσοφίες περιττές ..  να καταφέρουμε να ''σπάσουμε'' τις ''γυάλες''..

Κείμενο- Σοφία Θεοδοσιάδη
.............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου